1394/06/11 14:33

رفلاکس:
رفلاکس چیست؟
غذای خورده شده از طریق لوله ای به نام مری وارد معده می شود.غذا در معده توسط اسید و شیره معده هضم می شود.دیواره معده بدلیل مکانیسم های محافظتی از گزند اسید و شیره معده در امان می ماند،اما دیواره مری فاقد این اثرات محافظتی است بطوریکه اگر در تماس با اسید و شیره معده قرار گیرد منجر به آسیب دیواره آن می گردد.
در حالت عادی دریچه بین معده ومری بسته بوده و از برگشت اسید و مواد خورده شده به معده جلوگیری می کند اما هنگام مصرف غذا باز شده و اجازه ورود مواد خورده شده به معده را می دهد.بنابراین اگر دریچه مری وظیفه خود را بخوبی انجام ندهد،یعنی به خوبی بسته نشده یا بی موقع باز شود باعث برگشت اسید و شیره معده به مری و در نتیجه آسیب به دیواره مری می گردد.به بازگشت غیر عادی اسید وشیره معده به مری بیماری رفلاکس و به آزرده شدن دیواره مری در اثر اسید ازوفاژیت گفته می شود.
علایم رفلاکس:
مهمترین علایم عبارتند از :
1-ترش کردن:یعنی احساس بازگشت مایع تلخ یا ترش از معده به دهان.
2-سوزش زیر جناغ سینه:احساس سوزش در ناحیۀ پشت جناغ سینه
سایر علایم :
سایر علایم کمتر شایع رفلاکس که ممکن است بیمار با آن مراجعه کند شامل درد در زیر جناغ سینه-گیر کردن غذا،حالت تهوع بویژه هنگام صبح،باد گلو و آروغ زدن های مکرر،جمع شدن بیش از حد بزاق در دهان،سرفه های مکرر بدون علت،احساس تلخی در دهان،برگشت آب و مواد غذایی از معده به دهان می باشد.
.
رفلاکس چه مشکلاتی ایجاد می کند؟:
علایم ذکر شده رفلاکس ممکن است باعث آزردگی واخلال در فعالیت ها و کار های روزانه بیمار گردد.از طرفی تشابه بعضی از علایم رفلاکس مانند درد پشت جناغ سینه و سرفه، با بیماری های قلبی و ریوی ممکن است منجر به نگرانی بیمار گردد.لازم به ذکر است که بدلیل اهمیت بیماری های قلبی، در صورت حضور درد پشت جناغ سینه بهتر است نخست بیمار از نظر قلبی تحت بررسی قرارداد.
از سایر مشکلات ایجاد شده توسط رفلاکس ، ازوفاژیت یا بروز خراشیدگی و زخم در ناحیه مری است .با تشخیص و درمان بموقع می توان از ایجاد این عوارض جلوگیری کرد.
عوامل تشدید کننده رفلاکس:
پر خوری
سریع خوردن و کامل نجویدن غذا یا خوردن با استرس
غذاهای بسیار چرب ،تند وشور
ادویه جات و فلفل،سیر وپیاز
انواع سس ها ی چرب و پر نمک
غذاهای سرخ شده و غذاهای آماده و فست فودها
غذاهای و میوه های ترش مانند پرتغال و نارنگی
غذاهای حاوی کافئین زیاد مانند شکلات،قهوه،نسکافه
مصرف چای زیاد بویژه چای پررنگ و مانده
الکل و نوشابه های گازدار
مصرف نان های خوب پخته نشده مانند نان بربری،باگت
چاقی و افزایش وزن
دراز کشیدن بلافاصله پس از غذا
استرس و اضطراب
افزایش فشار داخل شکم مانند پوشیدن لباس های تنگ یا زور زدن مکرر و بیش از حد.
چگونه می توان از ایجاد رفلاکس جلوگیری کرد؟
خوردن به انداره،کاهش مصرف فست فود ها،نوشابه های گاز دار و سس ها به خصوص سس قرمز،پرهیز از مصرف غذاهای پر چرب و سنگین،کم کردن مصرف چای،ترک سیگار و قلیان،کم کردن وزن و داشتن برنامه منظم ورزشی،و کنترل استرس ها وفشار های روحی.
درمان:
در صورتی که با رعایت موارد ذکر شده هنوز علایم آزار دهنده رفلاکس حضور داشته باشد بایستی از داروهای کاهنده اسید جهت کمک به برطرف کردن علایم استفاده کرد.
البته در صورت حضور علایم هشدار مانند لاغری و کاهش وزن ،حالت تهوع واستفراغ های مداوم ،احساس گیر کردن غذا،کم خونی ،استفراغ خون یا دفع مدفوع سیاه رنگ ،سابقه فامیلی زخم معده یا سرطان معده،علایم گوارشی طول کشیده آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی قبل از اقدامات درمانی باید انجام گیرد.
در بیش از نیمی از موارد مبتلایان به رفلاکس ممکن است نیاز به درمان طولانی مدت حتی سال ها داشته باشند. کنترل علایم رفلاکس با این داروها بسیار موفقیت آمیز بوده و بدلیل عوارض محدود ، مصرف طولانی مدت آنها در صورت نیاز منعی ندارد.
در چه کسانی جراحی توصیه می گردد؟
اعمال جراحی ضد رفلاکس بیشتر برای افرادی که پاسخ خوبی به درمان داروئی داده اما نیاز به مصرف طولانی مدت دارو جهت برطرف کردن علایم داشته و از طرفی تمایل چندانی به مصرف طولانی مدت ومداوم دارو ندارند توصیه می گردد.
عمل جراحی برای افرادی که پاسخ مناسبی به درمان داروئی نداشته اند،چندان موفقیت آمیز نبوده بنابر این توصیه نمی گردد.
لازم به ذکر است که احتمال برگشت علایم رفلاکس پس از جراحی حتی در کسانی که پاسخ خوبی به درمان داروئی داده اند وجود دارد؛بنابر این احتمال نیاز مجدد به مصرف داروهای ضد اسید پس از اعمال جراحی ضد رفلاکس را باید در نظر داشت.
برچسب ها :