ازوفاژیت ائوزینوفیلی :
ازوفاژیت ائوزینوفیلی چیست ؟ به اختلال عملکرد و التهاب مزمن مری ثانویه به افزایش میزان ائوزینوفیلهای مری در غیاب سایر علل افزایش ائوزینوفیلها، ازوفاژیت ائوزینوفیلی گفته میشود.
علت ازوفاژیت ائوزینوفیلی چیست ؟ در زمینه استعداد ژنتیکی و با مهیا شدن عوامل محیطی بیماری ایجاد میگردد. در واقع ازوفاژیت ائوزینوفیلی یک بیماری مرتبط با ایمنی بدن و فعال شدن سلولهای ایمنی در مقابل آلرژنها است. در این بیماری سلولهای لنفوسیت فعال شده و با ترشح موادی موجب افزایش ائوزینوفیلهای مری میشود و افزایش ائوزینوفیلها در جدار مری باعث اختلال عملکرد و التهاب مزمن مری میشود.
شیوع ازوفاژیت ائوزینوفیلی چقدر میباشد ؟ طی دو دهه گذشته شیوع این بیماری همواره در حال افزایش بوده و یکی از علل آن افزایش اطلاعات پزشکان و شناخت بیماری و گزارش آن بوده است. شیوع این بیماری در حد 55 تا 60 نفر به ازای صد هزار نفر جمعیت میباشد و سن شایع 20 تا 30 سالگی میباشد
ازوفاژیت ائوزینوفیلی با کدام بیماریهای دیگر ارتباط دارد ؟ اغلب بیماران مبتلا به ازوفاژیت ائوزینوفیلی دارای یک بیماری آلرژیک دیگر مانند آلرژی، آسم ، درماتیت اتوپیک و رینیت آلرژیک هستند . در 40 تا 50 درصد بیماران مبتلا به ازوفاژیت ائوزینوفیلی تعداد ائوزینوفیلهای خون محیطی افرایش یافته میباشد و در 50 تا 60 درصد بیماران سطح سرمی ایمونوگلوبین E افرایش می یابد.
ازوفاژیت ائوزینوفیلی با چه علایمی تظاهر پیدا میکند ؟ شایع ترین علایم کلنیکی در بالغین اختلال بلع به جامدات و گیر کردن غذا در مری است. ممکن است درد سینه و سوزش سر دل نیز داشته باشند. طبق بررسی های موجود علت 15 % موارد اختلال بلع به جامدات ازوفاژیت ائوزینوفیلی بوده است . در یک بررسی 54% بیماران مبتلا به ازوفاژیت ائوزینوفیلی، سابقه گیر کردن غذا در مری و 31% تنگی مری داشته اند .
ازوفاژیت ائوزینوفیلی چگونه تشخیص داده میشود ؟ تشخیص بر اساس شواهد کلنیکی اختلال عملکرد مری ، اندوسکوپی و مطالعه بافتی نمونه های تهیه شده از مری گذاشته میشود.
شواهد اندوسکوپی ازوفاژیت ائوزینوفیلی چیست ؟ یافته های زیر در اندوسکوپی بیماران مبتلا به ازوفاژیت ائوزینوفیلی مشاهد میشود.
شیارهای طولی ( 48 % موارد )
حلقه های پشت سر هم ( 44 % موارد )
رنگ پریدگی محاط مری ( 41 % موارد )
پاپولهای سفید رنگ در مخاط مری ( 27 % موارد )
تنگی مری بخصوص در قسمت ابتدایی مری ( 21 % موارد )
معیار های تشخیصی ازوفاژیت ائوزینوفیلی چیست ؟
1- اختلال عملکرد مری مانند اختلال بلع و گیرکردن غذا در مری
2- وجود بیش از 15 ائوزینوفیل در مطالعه نمونه برداری قسمت های ابتدایی یا میانی مری
3- عدم وجود سایر علل ائوزینوفیلی مانند ریفلاکس و بیماری کراون
4- بالا بودن تعداد ائوزینوفیلها محدود به مری باشد.
اگر در نمونه مری تعداد ائوزینوفیلها بعد از یک دوره دو هفته ای امپرازول بصورت دو بار در روز باز هم بیش از 15 عدد باشد تشخیص ازوفاژیت ائوزینوفیلی تائید میشود.
بیماران مبتلا به ازوفاژیت ائوزینوفیلی چگونه درمان میشوند ؟ خط اول درمان استفاده از فلوتیکازون خوراکی است. به بیمار گفته میشود اسپری فلوتیکازون به دهان زده و خورده شود. توصیه میشود بیمار بعد از خوردن فلوتیکازون حداقل بمدت 30 دقیقه آب و غذا نخورد . مونته لوکاست و کرومولین سدیم بطور روتین توصیه نمی شود. در صورت عدم پاسخ درمانی مناسب با فلوتیکازون، پردنیزولون خوراکی ( خط دوم درمانی ) استفاده میکنیم.
در صورت وجود تنگی مری با دیلاتور محل تنگی را گشاد میکنیم.