انسداد GI
بیماری التهابی روده (IBD ) ، بیماری زخم پپتیک ، جراحی های GI ، تومورها یا رادیوتراپی می توانند باعث انسداد کلی یا جزئی مجرای گوارشی گردند. انسداد که ممکن است به صورت کلی یا جزئی در معده و در نتجه مصرف غذاهای گیاهی ایجاد شده باشد ، فیتوبزوار ( phytobezoar) نامیده می شود و ممکن است در روده کوچک و بزرگ نیز اتفاق بیفتد.
علائم شامل احساس نفخ طولانی مدت ، انبساط شکمی و درد و بعضی مواقع تهوع و استفراغ میباشد . مطالعه کنترل شده ای مبنی برتفاوت تاثیر رژیم های غذایی در تکرر علائم انسدادهای دستگاه گوارش وجود ندارد . استفاده از مواد فیبروزه گیاهی احتمالاً می تواند منجر به انسداد دستگاه گوارش گردد چراکه این مواد غذایی به خوبی جویده نمی شوند و اندازه قطعات آنها به اندازه کافی برای عبور از قسمت های غیر طبیعی و باریک دستگاه گوارش کوچک نمی گردند.
تغذیه درمانی برای انسداد GI :
بسیاری از متخصصین به بیماران مستعد ابتلا به انسداد توصیه می نمایند مواد غذایی را به خوبی جویده و از مصرف مقادیر زیادی مواد فیبری اجتناب ورزند . افراد فاقد دندان از مصرف پوست سیب زمینی ، مرکبات ، خرمالو و غذاهای مشابه باید اجتناب ورزند.
در انسداد جزئی بیماران قادر به تحمل غذاهای سهل الهضم و مایعات ، بسته به محل انسداد یا جراحت می باشند. بعضی از موارد انسداد مانند انسداد مناطق نزدیکتر به دهان ممکن است نیازمند رژیم نیمه مایع و مایعات صاف باشد ، در حالی که در انسداد مناطق دورتر تغییر در قوام مواد غذایی می تواند موثر واقع گردد. انسداد های شدید علائم شدیدتری داشته و فرد قادر به تحمل مصرف دهانی مواد و ترشحات درونی دستگاه گوارش نخواهد بود . در برخی بیماران تغذیه روده ای از طریق محلی بعد از انسداد توصیه می گردد . در صورت عدم امکان استفاده از تغذیه روده ای ، می توان از تغذیه وریدی بهره گرفت.
همکاری با پزشک برای تعیین طبیعت ، محل و طول مدت انسداد ضروری است ، لذا درمان تغذیه ای بایستی بسته به هر فرد به صورت ویژه طراحی گردد.