مشکلات تغذیه ای در دشواری بلع

همانطور که مشخص است دشواری بلع میتواند منجر به مشکلاتی جدی مانند کاهش وزن و سوءتغذیه شود. ابتدا باید علت دشواری بلع تشخیص داده و درمان شود. در صورت درمان علت اصلی، سوءتغذیه ناشی از این مشکل هم برطرف میشود؛ بهعنوان مثال فردی که سکته مغزی کرده است ممکن است به مدت ۲ تا ۳ هفته نتواند چیزی بخورد یا غذا در گلویش بپرد.
وقتی غذا میخوریم، مری خودش را با شرایط و نوع خوراکی هماهنگ میکند تا غذا راحتتر به معده برسد و فرآیند بلع تکمیل شود. در شرایط عادی مری میتواند تا حدود ۴ سانتیمتر گشاد شود تا لقمه غذا به راحتی پایین برود. وقتی قطر مری به کمتر از ۲/۵ سانتیمتر برسد، هنگام مصرف جامدات با مشکل روبهرو میشویم. زمانی هم که به کمتر از ۱/۳ سانتیمتر برسد، مایعات هم به سختی از آن رد میشود.
همانطور که گفته شد، مسیر بلع عضلانی است و زمانی که عضله با مشکلی درگیر باشد، بیمار در مصرف جامدات و مایعات با دشواری روبهروست؛ ولی اگر علت دشواری بلع، انسداد داخل مری باشد ـ مثلا تومور یا زخمی که ورم کرده است ـ فرد ابتدا فقط نسبت به جامدات حساسیت نشان میدهد و به تدریج وقتی تومور بزرگ میشود، مایعات هم به سختی فرومیرود. بنابراین شرح حال بیمار مهمترین عامل برای تشخیص درست علت است.
درمان دشواری بلع و رفع مشکلات ناشی از آن
در مواردی که دشواری بلع موقتی است، میتوان با استفاده از یک لوله که از بینی رد شده و وارد معده میشود، مدتی به فرد غذای مایع رساند، اما همیشه نمیتوان از این روش استفاده کرد. تنها راهحل برای برطرف کردن سوءتغذیه و کاهش وزن، تشخیص و درمان علت اصلی است. در مواردی که مشکل به داخل لوله مری مربوط است، بررسیها باید با آندوسکوپی انجام شود.
سرطان مری یکی از سرطانهای شایع است. هر فردی که دچار دشواری بلع میشود، باید بهموقع پیگیری و بررسیهای لازم را انجام دهد تا معلوم شود دشواری بلع به علت مشکل جدی ایجاد نشده است، چرا که بیماریهای مختلفی میتوانند باعث دشواری بلع گردند، اما همه این دلایل بدخیم و ترسناک نیستند.